کد مطلب:896 شنبه 1 فروردين 1394 آمار بازدید:438

احـکام جماعت
مسأله 1469 ـ موقعی كه مأموم نیت می كند، باید امام را معین نماید ولی دانستن اسم او لازم نیست، مثلاً اگر نیت كند اقتدا می كنم به امام حاضر، نمازش صحیح است.



مسأله 1470 ـ مأموم باید غیر از حمد و سوره همه چیز نماز را خودش بخواند، ولی اگر ركعت اول یا دوم او ركعت سوم یا چهار امام باشد، باید حمد و سوره را بخواند.



مسأله 1471 ـ اگر مأموم در ركعت اول و دوم نماز صبح و مغرب و عشاء صدای حمد و سوره امام را بشنود، اگر چه كلمات را تشخیص ندهد، باید حمد و سوره را نخواند، و اگر صدای امام را نشنود، مستحب است حمد و سوره را بخواند ولی باید آهسته بخواند و چنانچه سهواً بلند بخواند اشكال ندارد.



مسأله 1472 ـ اگر مأموم بعضی از كلمات حمد و سوره امام را بشنود، احتیاط واجب آنست كه حمد و سوره نخواند.



مسأله 1473 ـ اگر مأموم سهواً حمد و سوره بخواند، یا خیال كند صدائی را كه می شنود صدای امام نیست و حمد و سوره بخواند و بعد بفهمد صدای امام بوده، نمازش صحیح است .



مسأله 1474 ـ اگر شك كند كه صدای امام را می شنود یانه، یا صدائی بشنود و نداند صدای امام است یا صدای كس دیگر، می تواند حمد و سوره بخواند.



مسأله 1475 ـ احتیاط واجب آنست كه مأموم در ركعت اول و دوم نماز ظهر و عصر حمد و سوره نخواند و مستحب است بجای آن ذكر بگوید .



مسأله 1476 ـ مأموم نباید تكبیرة الاحرام را پیش از امام بگوید بلكه احتیاط مستحب آنست كه تا تكبیر امام تمام نشده تكبیر نگوید .



مسأله 1477 ـ اگر مأموم سلام امام را بشنود، یا بداند چه وقت سلام می گوید، واجب نیست كه پیش از امام سلام نگوید، و چنانچه عمداً پیش از امام سلام دهد نمازش صحیح است و لازم نیست دوباره با امام سلام دهد.



مسأله 1478 ـ اگر مأموم غیر از تكبیرة الاحرام و سلام، چیزهای دیگر نماز را پیش از امام بگوید اشكال ندارد . ولی اگر آنها را بشنود، یا بداند امام چه وقت می گوید، احتیاط مستحب آنست كه پیش از امام نگوید.



مسأله 1479 ـ مأموم باید غیر از آنچه در نماز خوانده می شود، كارهای دیگر آن، مانند ركوع و سجود را با امام یا كمی بعد از امام بجا آورد . و اگر عمداًپیش از امام یا مدت بیش ازحدی بعد از امام انجام دهد، معصیت كرده علی الاحوط . و نمازش صحیح است اگر به وظیفه منفرد عمل نماید و احتیاط مستحب آنست كه نماز را اعاده نماید .



مسأله 1480 ـ اگر سهواً پیش از امام سر از ركوع بر دارد، چنانچه امام در ركوع باشد، باید به ركوع بر گردد و با امام سر بر دارد و دراین صورت زیاد شدن ركوع كه ركن است نماز را باطل نمی كند ولی اگر به ركوع برگردد و پیش از آنكه به ركوع برسد، امام سر بر دارد نمازش باطل است.



مسأله 1481 ـ اگر اشتباهاً سر بر دارد و ببیند امام در سجده است باید به سجده بر گردد، و چنانچه در هر دو سجده این اتفاق بیفتد برای زیاد شدن دو سجده كه ركن است نماز باطل نمی شود.



مسأله 1482 ـ كسی كه اشتباهاً پیش از امام سر از سجده بر داشته هر گاه به سجده بر گردد، و هنوز به سجده نرسیده امام سر بر دارد، نمازش صحیح است، ولی اگر در هر دو سجده این اتفاق بیفتد نمازش باطل است .



مسأله 1483 ـ اگر اشتباهاً سر از ركوع یا سجده بر دارد، و سهواً یا بخیال اینكه به امام نمی رسد، به ركوع یا سجده نرود، نمازش صحیح است .



مسأله 1484 ـ اگر سر از سجده بر دارد و ببیند امام در سجده است، چنانچه بخیال اینكه سجده اول امام است، بقصد اینكه با امام سجده كند به سجده رود و بفهمد سجده دوم امام بوده، سجده دوم او حساب می شود. واگر بخیال اینكه سجده دوم امام است به سجده رود و بفهمد سجده اول امام بوده، باید بقصد اینكه با امام سجده كند تمام كند و دو باره با امام به سجده رود. و در هر دو صورت احتیاط مستحب آنست كه نماز را بهجماعت تمام كند و دوباره بخواند.



مسأله 1485 ـ اگر سهواًپیش از امام به ركوع رود و طوری باشد كه اگر سر بر دارد به مقداری از قرائت امام می رسد، باید بر گردد و با امام به ركوع رود، و احتیاط مستحب اعاده نماز است، و اگر عمداً بر نگردد، احتیاط واجب آنست كه نماز را به جماعت تمام كند و دوباره بخواند یا بشكند و از سر بگیرد.



مسأله 1486 ـ اگر سهواً پیش از امام به ركوع رود و طوری باشد كه اگر بر گردد به چیزی از قرائت امام نمی رسد، در صورتی كه صبر كند تا امام به او برسد، نمازش صحیح است، و همچنین اگر بقصد اینكه با امام نماز بخواند، سر بر دارد و با امام به ركوع رود، نیز نمازش صحیح است .



مسأله 1487 ـ اگر سهواً پیش از امام به سجده رود، در صورتی كه صبر كند تا امام به او برسد نمازش صحیح است، و چنانچه بقصد اینكه با امام نماز بخواند سر بر دارد و با امام به سجده رود، احتیاط واجب اعاده نماز است .



مسأله 1488 ـ اگر امام درركعتی كه قنوت ندارد اشتباهاً قنوت بخواند،یا در ركعتی كه تشهد ندارد اشتباهاً مشغول خواندن تشهد شود، مأموم نباید قنوت و تشهد را بخواند، ولی نمی تواند پیش از امام به ركوع رود یا پیش ازایستادن امام بایستد بلكه باید صبر كند تا قنوت و تشهد امام تمام شود و بقیه نماز را با او بخواند .